#

Eiropas Savienības mājā Rīgā Nāciet uzzināt par Eiropas Savienības piedāvātajām iespējām, jautājiet un izsakiet savu viedokli!

Aspazijas bulvāris 28

67-085-445

  • #
  • #
  • #
  • #
Baltijas valstīs ir ES lielākais kartupeļu patēriņš
, 2010. gada, 06.septembris

Igaunijas iedzīvotāji dienā patērē vidēji 188 gramus kartupeļu, bet Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji - attiecīgi 274 un 234 gramus kartupeļu, liecina Igaunijas Statistikas biroja apkopotā informācija.

Tādējādi Baltijas valstu iedzīvotāji kartupeļus pārtikā patērē vairāk nekā iedzīvotāji citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Arī zivju un dārzeņu patēriņš Igaunijā ir mazāks nekā Latvijā un Lietuvā, un tas joprojām ir mazāks par speciālistu ieteikto šo produktu patēriņu, kas nepieciešams organisma uzturēšanai labā veselības stāvoklī, liecina Igaunijas Statistikas biroja rīcībā esošā informācija, kura iegūta no DAFNE datu bāzē pieejamās informācijas par pārtikas produktu patēriņu ES.
 Pēdējo gadu laikā Igaunijā ir strauji palielinājies augļu patēriņš, tomēr tas, salīdzinot ar tādām Dienvideiropas valstīm kā Grieķija un Portugāle, joprojām saglabājas salīdzinoši zemā līmenī. Igaunijas iedzīvotāji savā uzturā arvien vairāk sāk lietot piena produktus. Šī tendence varētu būt saistīta ar piena produktu sortimenta paplašināšanos.

Igaunijā 2003.gadā bija vislielākais cukura patēriņš ES. Šī tendence bija saistīts ar to, ka Igaunijas iedzīvotāji pirms iestāšanās ES veidoja cukura rezerves, uzskatot, ka pēc iestāšanās ES gaidāma cukura sadārdzināšanās. Patlaban cukura patēriņš Igaunijā ir stabilizējies, un tas atbilst ES vidējam cukura patēriņam. Igaunijā jau vairākus gadus pēc kārtas samazinās pārtikā lietoto tauku patēriņš, un šobrīd tas ir strauji pietuvojies, piemēram, Grieķijas rādītājiem. Pateicoties olīveļļas lietošanai, Grieķijā pārtikā lietoto tauku patēriņš ir vismazākais Eiropā.

Igaunijā ir novērotas arī būtiskas atšķirības starp pārtikas produktu patēriņu pilsētās un laukos. Pilsētu iedzīvotāji uzturā lieto vairāk augļu, riekstu, bezalkoholisko dzērienu, kā arī sulas un olīveļļu. Turpretī laucinieki uzturā lieto vairāk kartupeļu, piena, graudaugu un gaļas produktu, kā arī cukuru un saldumus.

Ziņu aģentūraLETA/ Nozare

Bezmaksas telpas

ES māja piedāvā bezmaksas telpas pasākumiem, diskusijām un citiem pasākumiem.

Pieteikties