#

Eiropas Savienības mājā Rīgā Nāciet uzzināt par Eiropas Savienības piedāvātajām iespējām, jautājiet un izsakiet savu viedokli!

Aspazijas bulvāris 28

67-085-445

  • #
  • #
  • #
  • #
Pasaules restorānu tendences ienāk arī Latvijā
, 2010. gada, 09.septembris

Katru gadu Amerikas restorānu asociācija publisko jaunākās pasaules restorānu tendences. Žūrijas vērtējumam tiek servēti vairāki tūkstoši ēdienu, liekot izvēlēties konkrētā gada aktualitātes, nosakot pavārmākslas top 10.

"Skatoties uz šī brīža situāciju, ar prieku jāsecina, ka pasaules vadošās tendences ēdienkartēs un patērētāju pieprasījumā - ekoloģiski, vietēja ražojuma produkti, - ir jūtamas arī Latvijā", uzskata restorāna "Uzbekistāna" īpašnieks Tairs Turdušadžijevs.

Šobrīd pasaulē dominē trīsvienība - svaigāk, interesantāk, ekoloģiskāk. Arvien vairāk priekšplānā izvirzās veselīgs uzturs, veselīgi pagatavota maltīte, ekoloģiski, vietēja ražojuma produkti, nesaldēti un ar augstu uzturvērtību. "Pat lielie pasaules pārtikas zīmoli ir ieviesuši savā koncepcijā jēdzienus svaigs, dabīgs, ar rokām veidots. Šie jaunievedumi tiek pakārtoti patērētāju diktējumam. Šodien cilvēki meklē drošības sajūtu, kas arī izpaužas restorānu tendencēs. Mēs to esam izpratuši un jau no restorāna atvēršanas esam pieņēmuši kā pamatpostulātu neizmantot saldētus produktus. Visam ir jābūt svaigam un dabīgam. Draudzīgam cilvēku veselībai. Esam izveidojuši veiksmīgu sadarbību ar vietējām saimniecībām, iepērkot no viņiem svaigus produktus, piemēram, gaļu, no kā var baudīt mūsu gardos un apmeklētāju jau augsti novērtētos ēdienus, mēs iepērkam no vietējām saimniecībām. Pasaules tendence, ka apmeklētāji pieprasa vietējas izcelsmes produktus, ir ienākusi arī Latvijā un mūsu restorānā", stāsta restorāna "Uzbekistāna" īpašnieks.
Pasaulē arī ir iesakņojusies nesteigšanās tendence. Ja reiz cilvēki iet vakariņās, tad velta tam vairāk laika kā pusstundu. "Pie mums Āzijā ir pierasts, ka jebkura ēdienreize ir svarīgs process. Turklāt jo vairāk Tu komunicē ar savu sarunu biedru, jo ciešāka draudzība veidojas. Rodas vēlme iepazīt otru arvien labāk, nepārtraukt sarunu, attiecīgi arī paildzinās maltītes process. Taču tam ir nepieciešams komforts, lieliska atmosfēra, uzrunājošu sajūtu gamma, ko arī centāmies restorānā "ienest". Gribētos, lai arī Latvijā šī tradīcija ieviestos – nesteigties, neieskriet restorānā uz 30 minūtēm, ātri, ātri kaut ko ieēdot un atkal skrienot prom. Tad arī bauda no ēdiena un restorāna apmeklējuma būs cita", piebilst restorāna "Uzbekistāna" radītājs.
Katrai valstij ir sava specifika un mentalitāte, pie tās ir jāpierod. "Tikai pēc trīs gadu dzīvošanas Latvijā es sadūšojos atvērt savu restorānu, kaut gan šajā jomā neesmu iesācējs, jo man ir restorānu atvēršanas pieredze arī citās valstīs. Taču ārzemniekam tas nav viegli", stāsta T.Turdušadžijevs, piebilstot, ka "kaut arī restorānā tiek pārstāvēta Āzijas kultūra un mūsu virtuve ir diezgan kalorijām bagāta, Latvijā tā ir ļoti pieprasīta. Pie nosacījuma, ja pasaules jaunievedumus, piemēram, ekoloģiski tīrus produktus, vari nodrošināt savā restorānā, neaizmirstot par servisu, viesmīlību un izcilu kvalitāti".

LETA/ Nozare.lv

Bezmaksas telpas

ES māja piedāvā bezmaksas telpas pasākumiem, diskusijām un citiem pasākumiem.

Pieteikties